Què és Lluèrnia

Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum, té la voluntat de visualitzar la relació de la ciutat d’Olot i el seu entorn, amb el foc dels volcans i com aquest origen ha anat transformant, no només l’orografia i el paisatge, si no el mateix caràcter i la cultura de la gent de la Garrotxa.
 
El nostre calendari particular deixa un buit durant el mes de novembre que es pot omplir amb la celebració de Sant Martí, sacralització cristiana del deu Mart, que s’associa a la matança del porc, a la bonança de l’estiuet del seu nom, a la llar, i a la llum (l’arc de Sant Martí) i per origen al foc, ja que també podria ser la despaganització del mite de Prometeu, l’heroi que pren el foc als déus i el dona als humans.

Lluèrnia s’inscriu en la tendència actual de manifestacions festives a l’entorn del foc i de la llum, facilitades per la evolució de la tecnologia de les projeccions i il·luminacions espectaculars, i la reconversió dels espectacles pirotècnics per raons de la legislació de seguretat en els espectacles.
 
Lluèrnia és una aposta artística i pedagògica que arriba a tot el col·lectiu ciutadà guanyant comportaments respectuosos amb la cultura i l'espai públic. Des dels seus inicis el festival ha estimulat els creadors que hi participen a mostrar-nos els espais quotidians de manera diferent, il·luminant-los amb la llum o el foc per introduir noves mirades o crear nous ambients, és a dir generar, per poques hores, usos diferents de l’espai comú del carrer.

Aquest estímul ha adquirit un caràcter especial perquè no s’ha limitat la participació al col·lectiu artístic consagrat (artistes visuals, escultors, arquitectes, lighting-designers), sinó que s’ha buscat específicament la col·laboració d’instituts, escoles i entitats, donant-los un tractament igualitari tant en la producció com en l’exhibició de les seves propostes.

Darrere d’aquesta actitud hi ha el convenciment de la Comissió Organitzadora del paper educatiu de qualsevol de les activitats i relacions que s’esdevenen a la ciutat, entre les quals el festival Lluèrnia n’és una bona mostra. 

Lluèrnia va celebrar la seva primera edició l’any 2011 i des d’aleshores ha actuat com un element educatiu dels espectadors i també dels artistes implicats, de manera que quasi podríem parlar de participants, una categoria que els engloba a tots dos. Això ha estat possible gràcies a unes actituds pedagògiques que ha implementat el festival. Aquestes actituds es basen en:


- Recuperació d’espais: Programant instal·lacions en espais poc coneguts o oblidats, com per exemple les riberes del riu, fins i tot en indrets degradats, donant-los una oportunitat, encara que efímera, per reivindicar-los i dignificar-los.

- Fusionant les tècniques innovadores i la tradició.

- Cortesia institucional: Procurant configurar-se com un festival amable cuidant molt especialment la manera de comunicar-se amb la ciutadania d’Olot i desestimant aquelles actuacions a l’espai públic que els podrien afectar negativament.

- Apropiació i reconeixement de l’autoria: Valorant i reconeixent sempre l’autoria de les propostes artístiques incloent les provinents d'entitats i escoles. L’èxit del festival rau en l’apropiació de l’esdeveniment que n’han fet els ciutadans, sentint-se’l seu.

- Tractament preferent de les instal·lacions en les quals participen escoles i instituts: Ubicant-les es un espai central del festival, dotant-les d’una presentació final, un assessorament i recolzament tècnic que respongués a la qualitat i "professionalitat" de la resta d’instal·lacions programades. També es tracta d’una activitat conjunta i creativa amb tècniques no necessàriament escolars, dotada d’un plus educatiu, on les propostes han estat sempre acompanyades d’un context històric, medi-ambiental o social. Així mateix, és un acte de ciutat, on les escoles viuen el festival com una experiència gratificant, que les visualitza com elements importants de la vida ciutadana.

Lluèrnia rep el suport de l’Ajuntament d’Olot, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
 
Lluèrnia compta amb la complicitat de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer i Transversal – xarxa d’activitats culturals.

Organitzat per Lluèrnia Associació Cultural

LLuèrnia és possible gràcies al suport de
ajuntament-dolot-1
diputacio-1
generalitat

i el patrocini de

bassols
simon
ratafia

LLuèrnia forma part de

projecte-arts-i-llum
transefimers
arts-de-carrer

Contacte

info@lluernia.cat